Vintage štýl v interiéri vás chytí za srdce 02.Nov,2018

Kúsok starého a klasického v tom dnešnom. Aj to je vintage. Prekrásny štýl bývania, ktorý sa čoraz viac dostáva do povedomia ľudí a teší sa veľkej obľube.

Ak máte chuť na zmenu a páči sa vám romantika v podobe záplavy kvetov a pastelových farieb, rozhodne sa s týmto štýlom stotožníte nielen formou dekorácií, ale aj vo svojom šatníku.

Čo je to vintage?

„Vintidž“ so sebou nosí nádych rokov tridsiatych až sedemdesiatych a snaží sa nás presvedčiť, že to staré je vždy dobré. Staré v tomto prípade vôbec nemusí znamenať „škaredé“ alebo „zničené“ . Charakteristickým znakom je totiž práve „zub času“ – to je to, čím je taký výnimočný. Domácnosti zariadené na tento spôsob sú moderné, ale zároveň nesú v sebe iskru minulých rokov, históriu, tradície. Predovšetkým každý milovník potvrdí, že nič útulnejšie vari nejestvuje.

Keď si chcem zariadiť domácnosť vo vintage štýle

Možno sa vám tisne na jazyk otázka – „Ako začať?“, odpoveď je však úplne jednoduchá – riaďte sa svojím srdcom, svojimi pocitmi. Vintage štýl sa príliš nehodí do extra moderných príbytkov, kde prevláda luxus, lesk a hladké materiály, no naopak – je ako stvorený práve tam, kde bude pôsobiť prirodzene a nevtieravo. Hodí sa najmä na chalupy, chaty, či do záhradných domčekov. Nemusíte vešať hlavu, ak vlastníte byt alebo práve staviate nový dom, pretože ak prerábate, je to ideálny čas na zmeny.

Práve teraz máte totiž ideálnu príležitosť všetko spolu „doladiť“ a svoje bývanie premeniť na vysnívané „hniezdočko“, kde bude prevládať očarujúca atmosféra a kde sa všetci budete cítiť veľmi príjemne. Pri výbere farieb a materiálov buďte opatrní. Vo vintage štýle prevládajú najmä pastelové tlmené farby, ako napr. biela, sivá, ružová, mentolová, modrá, ale aj hnedá či červená. Rozhodujte sa skôr medzi prírodnými materiálmi, ako sú drevo a kameň. V neposlednom rade nazbierajte odvahu kombinovať rôzne vzory a motívy – kvietky, bodky, pásiky i všetko naraz!

Nezabudnite ani na vintage dekorácie

Steny, podlahy a nábytok by sme už mali a čo ďalej? Ako dosiahneme vytúžený výsledok? Jednoznačne s dekoráciami! Nechajte sa inšpirovať! Sklo, keramika, porcelán a drobné prasklinky – to je to, čo ešte viac každému napovie, že ste zástancom tohto výnimočného štýlu. Nezabudnite na vankúše s krásnymi kvetinovými vzormi alebo nápismi, na množstvo srdiečok a kombinácií. Veľmi efektné sú i vintage fotorámiky, sošky, obrazy, tácky, dokonca aj štýlový kuchynský riad, ktorý vyzerá ako z tridsiatych rokov. Na stene vyniknú aj kvetinové vzory, jednoducho namaľované pomocou šablóny na maľovanie.

Ďalšie inšpirácie

Obklopte sa  sviečkami, lampášmi, lucernami, čipkami, kožušinami, rôznymi stužkami a svoje čaro určite dodajú aj zrkadlá s mohutným rámom. Vrchol útulnosti docielite starožitnou vázou s čerstvými kvetmi, ktoré domácnosť nie len prevoňajú, ale aj dodajú známku vznešenosti. Keď sa povie „vintage“, tak to sú aj vyšívané alebo háčkované obrusy, dečky a pletené deky. Do skupiny textilu nezabudnite zaradiť ani vzorované koberce v tomto „šate“ alebo aj ozdoby okien v podobe zácloniek a závesov.

Pamätajte si však, že všetkého veľa škodí, a preto vyberajte a kombinujte hlavne s mierou a citom, pretože v opačnom prípade sa z vášho príbytku stane iba miesto zapratané „zbytočnosťami“. Vintage je práveže o ľahkosti, sviežosti, elegantnosti a o skutočnej príjemnej atmosfére, ktorá pohladí vašu dušu.

Članok môžete komentovať ...

Copyright © 2010 - 2024  Decotrend

Web stránky Neonus s.r.o. Hosting Firmhosting.eu