Podkova pre šťastie, alebo ako ju zbaviť hrdze 10.Jun,2020

podkova prešťastie, ako zbaviť podkovu hrdze

Ako dať " do poriadku " zhrdzavenú podkovu

Už ste niekedy skúšali odstániť hrdzu z kovových predmetov? Pre mňa to bolo po prvýkrát a úprimne povedané, netušila som ako na to a hlavne ako dlho mi to bude trvať.

železná podkova nálezový stav

Podkovu sme našli na našom pozemku, keď sme začali stavať domček. Ako sme ju našli , tak sme ju odložili a čakala na svoje znovuobjavenie ďalších 12 rokov. Ako vidíte na fotke, bola úplne zhrdzavená, v hroznom stave. Začala som googliť a našla som niekoľko spôsobov odstraňovania hrdze, napr. pieskovanie, elektrolýza, rôzne špeciálne prostriedky. Pre mňa asi najjednoduchší spôsob bolo použitie toho, čo som mala v domácnosti – klasický kuchynský  ocot. A renovácia podkovy (  manuálne odstránenie hrdze ) mohla začať. Predpokladala som , že cca za 3 dni bude podkova krásna  a bude skrášľovať náš altánok v záhrade. Omyl! Trvala mi skoro 2 týždne kým tam visela. Tak sa s vami podelím ako na renovácu zhrdzavenej podkovy, ako sa to podarilo mne.

Podkovu – takú ako ju vidíte na fotke, som ponorila do vody s octom – pomer cca 2/3 octu k vode. Nechala som 2 dni pôsobiť. Po tomto čase som zobrala dláto a pekne dolu šli kúsky hrdze. Octový prípravok som pripravila nanovo  a opäť ponorila podkovu do roztoku. Určite budete potrebovať drôtené kefy – väčšiu a menšiu na špáry. Ja som zodrala štyri. Cca 3 krát denne som podkovu vybrala z roztoku , obrúsila kefou a ponorila naspäť do roztoku. Hrdza sa veeeeľmi  pomaličky odlupovala . Ale podkova bola poznačená vysokou koróziu, takže dlhší čas bol pravdepodobne nevyhnutný.

manuálne odstránenie hrdze z podkovy

Najhoršie bolo očistiť časti, kde sa pribíjajú klince na podkovu. Chcela som ich úplne zbaviť hrdze a to mi zabralo asi najviac času. Ale podarilo sa to. 10 dní očisty stálo za to! Ak je už podkova očistená, zbavená hrdze,  nesmiete ju nechať na vzduchu dlhšie, aby opäť nechytila koróziu. Po vysušení je potrebné ju hneď natrieť, zabezpečiť.

natieranie podkovy farbou - ako sa to robí

Skôr preferujem striebornú farbu ako medenú alebo zlatú. Preto som sa rozhodla natrieť podkovu striebornou metalickou farbou. Chytila krásny metalický trblietavý nádych. Po vyschnutí farby prišiel náter transparentným voskom a následne sivým. Požadovaný lesklo – matný efekt som dosiahla. Už len zavesiť na svoje miesto.  Vosk zabezpečí železnú podkovu pred ďalšou oxidáciou, ochráni ju pred výkyvom teploty v exteriéri. Vosk som nanášala čistou bavlnenou handričkou ( môžete použiť starú plachtu, tričko, vreckovku,.. – predsa recyklujeme )! 

Vedeli ste o tom, že je potrebné zavesiť podkovu „ hore nohami „ ? No predsa aby sa šťastie a všetko dobré držalo vnútri, v dome. Sem – tam sa pod ňu postavte, alebo sa jej pre šťastie dotknite.

zelezna podkova pre šťastie, podkova symbol šťastia

Ja som tú moju nájdenú v záhrade zavesila do altánku. Hlavne v lete tam trávime veľa času s rodinou a priateľmi, tak aby sa to šťastie prenieslo na každého.

Ak ste skúšali aj vy vyčistiť podkovu, podeľte sa v komentári so svojou skúsenoťou, ako ste podkovu vyčistil a ako ste ju zabezpečili. Určite každá dobrá rada pomôže aj ostatným, na ktorých táto výzva čaká.

Použité prípravky:

MarienaArt

Članok môžete komentovať ...

Copyright © 2010 - 2024  Decotrend

Web stránky Neonus s.r.o. Hosting Firmhosting.eu